Låneguide

Den komplette låneguide

 

Når du skal ud og optage et nyt lån, så er mange begreber du måske ikke har mødt før. Så hvis det er dit første lån, så er det en god idé at sætte dig ind i hvad disse begreber omfatter inden du optager lånet. Hvis ikke du er helt klar på hvad begreberne og de forskellige tal betyder, så kan det ende med, at du får et lån som i længden koster dig alt, alt for meget. Og bliver dit lån for dyrt kan du miste overblikket over tilbagebetalingerne og det kan tage længere før du kan blive gældfri.

Nedenfor kan du læse om relevante begreber som du skal kende til hvis du skal optage et lån.

 

ÅOP

Årlige omkostninger i procent. Vi har i Danmark et krav der er stillet ved lov om, at dem der udbyder penge, skal kunne vise hvor meget lånet vil koste kunden i ekstra udgifter om året. Det er en service til kunden, da alle omkostninger skal indgå i ÅOP. ÅOP er beregnet ud fra hvor meget du skal betale til banken ud over det lån du optager. Det er vigtigt at du altid kigger på ÅOP, da det er en god indikator omkring hvor du finder de billigste lån.

 

Ydelse

Det beløb du skal betale tilbage af lånet hver måned er det man kalder for ydelse. Ydelser er ikke det samme som afdrag, for afdrag er det du kan trække fra din restgæld når du afbetaler på dit lån. Afdraget er altid uden renter. Det vil sige at ydelsen er afdraget + renterne.

 

Rente

Der er mulighed for at tage lån med enten fast rente eller variabel rente. Vælger man en fast rente giver det et komplet billede af hvordan tilbagebetalingerne på lånet skal forløbe over lånets løbetid. Vælger man i stedet en variabel rente, så vil renterne variere løbende og man kan ikke vide hvor høj rente man skal betale over hele løbetidsperioden.

 

Løbetid

Løbetiden for et lån er den periode man aftaler der skal gå før lånet er betalt tilbage. Det er også løbetiden der har en indvirkning på hvor stort dit afdrag på lånet skal være hver eneste måned.

 

Restgæld

Et år er delt op i terminer, og din restgæld er det der er tilbage af lånet hver gang der er gået en termin. Når man ser på restgælden, så ser man også uden rente, og det vil sige, at man ser hvor meget du vil skulle betale kontant hvis du ville betale i dag.